Agnus Dei in combinationibus

29-10-2013

Mooi: Agnus Dei in combinationibus

Een paar maanden terug gaf de Utrechtse Studentencantorij het concert ‘kind of minimal’, een selectie van zowel ‘pure’ minimal en werk dat bij dat genre aansluit. Die avond waren veel indrukwekkende stukken te horen. Één stuk blijkt niet alleen indrukwekkend, maar ook razend moeilijk te vinden. Het betreft ‘Agnus Dei in combinationibus’ van de finse componist Jaakko Mäntyjärvi. Dit zich traag ontwikkelende stuk schiep een ontzagwekkend gevoel van tijd en ruimte in de kerk waar het werd uitgevoerd.

Zowel ik als een klasgenote hebben een ware klopjacht geopend om een opname van het stuk te bemachtigen. Beiden schuimden we het internet af, ik mailde de cantorij, vroeg het de dirigent en zij mailde zelfs de componist. Vandaag eindigde onze zoektocht, omdat blijkt dat de cantorij -niet door ons toedoen- het stuk een tijdje terug online heeft gezet. Vreugde alom! Hier is het:

Mäntyjärvi – Agnus Dei in combinationibus

Uitleg van de componist